Zimní běh na Blaník 45. ročník

Tradiční lednový běžecký svátek, to je běh na vrch Blaník u Vlašimi. Letos je ale všechno trochu jinak, poprvé se z asfaltových cest přesouvá do přírody a stává se z něj čistokrevný trail.

Jsem tu poprvé, takže nemám s čím srovnávat, ale atmosféra je skvělá, organizace taky a ta trať, to je panečku lahůdka. Sice je o trochu delší než půlmaraton, přesněji 23,5 km, ale zvládám to. Počasí je jako na objednávku, trochu sněhu leží všude, moc to nefouká a i když je pár stupňů nad nulou, pěkně se běží. Některé cestičky jsou tak úzké, že je téměř nemožné někoho tady předběhnout, pak se ale zase dostáváme na polní a lesní cesty, kde ti zdatnější rychle mizí v dáli.

Já běžím na pohodu, minimálně než se u rozhledny na Blaníku otočím a v podstatě stejnou cestou vracím zpátky. Po trase jsou dvě občerstvovací zastávky, ale protože trasa vede stejnou cestou zpět, jsou vlastně čtyři. Parádně zásobené – voda, iontový nápoj, Kofola, čaj, perník, banány, čokoláda a další pochutiny.

Sníh se na zpáteční cestě změnil v blátivou břečku a chvílemi to docela klouže, to už ale dopíjím na poslední obřerstvovačce Kofolu a přede mnou je posledních 4,5 km do cíle. Celou dobu jsem si pěčlivě hlídal tempo, abych měl dost sil i ke konci. A tak běžím už jen svou konstantní rychlostí zpátky do Vlašimského parku. I tak to ale stačí k tomu, abych předběhl ještě několik běžců a poslední dva dokonce sprintem pár desítek metrů před cílem. Kde se to ve mně vzalo netuším, ale mám velkou radost. I proto, že jsem takhle dlouhou trať vlastně ještě nikdy neběžel.

Jsem v cíli, na krk mi věší perníkovou medaili a když mně blahopřeje manželka, tak mi jí pes chce sežrat. Tak to teda ne, medaile se žrát nebude, je zasloužená a poctivě vydřená, tenhle závod má fakt grády. Nemůžu se dočkat, až se postavím na start zase příští rok. Díky všem, co tuhle záležitost dělají, protože je to opravdová běžecká lahůdka.

No a výsledek? Ze 451 borců si dobíhám pro 197. místo. To mně těší, protože jsem si předsevzal, doběhnout v první půlce.

 

Záložka pro permanentní odkaz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *